Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 10:49 - Ирландците подкрепиха европейския договор от Лисабон
Автор: darahs Категория: Новини   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0



Ирландците казаха убедително "да" на европейския договор от Лисабон по време на втория референдум в петък. Това заяви ирландският министър на външните работи Майкъл Мартин по ирландското радио и телевизия (RTE). "Смятам, че това е добре за Ирландия, защото страстно вярвам, че нашето бъдеще е в Европейския съюз", заяви министърът.

67,1% от ирландците са казали "да" на Лисабонския договор, сочат окончателните резултати след преброяването на гласовете. С "не" са гласували 32,87% от хората, упражнили правото си на вот. Избирателната активност е била 58% - с 5% по-висока в сравнение с предишния референдум - през юни миналата година, на който Лисабонският договор бе отхвърлен.

От общо 43 избирателни окръга, противниците на новия европейски договор са взели връх само в два, посочва Франс прес. Те са в северното графство Донегол. Протестното "не" там бе очаквано заради проблемите на риболовния сектор, отбелязва ДПА. От останалите 41 окръга, 31 отхвърлиха Лисабонския договор на произведения през юни миналата година първи референдум. В югозападен Дъблин - народно предградие и бастион на противниците на договора, 59% от избирателите казаха "да" на договора. За сравнение, на предишния референдум,  65% от местните жители гласуваха с "не". Новият европейски договор получава най-голяма подкрепа в избирателен окръг в северен Дъблин - 82%. На първия референдум, ирландците отхвърлиха Лисабонския договор с 53,4%, а с "да" гласуваха 46,6%.

Ирландският премиер Брайън Кауън приветства убедителния резултат. "Ирландският народ се произнесе с ясен и кънтящ глас. Това е добър ден за Ирландия и добър ден за Европа", не скри радостта си Кауън, който проведе активна кампания в подкрепа на новия европейски договор. Ирландският премиер изрази увереност, че Лисабонският договор ще направи Европейския съюз по-силен, по-справедлив и по-добър. Благодаря на останалите европейски ръководители, че дадоха на Ирландия щедри гаранции, добави той.

"Благодаря, Ирландия! Това е голям ден за Ирландия и за Европейския съюз", възкликна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той изрази очакването, че след одобряването на Лисабонския договор от Ирландия, необходимите "конституционни процедури" в страните от Европейския съюз за влизането на договора в сила ще бъдат приключени "възможно най-бързо". Фактически сега трябва да се преодолеят две пречки преди Лисабонският договор да се задейства - липсата на одобрение от страна на президентите на Полша и Чехия, които все още не слагат подпис под договора, въпреки че парламентите на двете страни са го одобрили.

Шведският министър на външните работи Карл Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, приветства резултатите в Ирландия, предаде Ройтерс. Одобряването на новия европейски договор от ирландските избиратели е важна победа за страната и за цяла Европа, подчерта Билд. Той изрази увереност, че договорът ще придаде на Европейския съюз по-голяма тежест.

Председателите на най-големите парламентарни групи в Европейския парламент изразиха голямо задоволство от ирландското "да" за Лисабонския договор. Моите почитания към ирландските избиратели за проявената мъдрост в отсяването между истината и лъжите, които за жалост бяха толкова често използвани в кампанията преди гласуването. Резултатът от референдума подкрепя Лисабонския договор и ни осигурява в бъдеще един по-демократичен и ефикасен Европейски съюз, а на Ирландия -  централно място при вземането на решения в съюза, заяви Жозеф Дол, председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, най-голямата в парламента.

Мартин Шулц, председател на Групата на социалистите и демократите, втора по големина в Европейския парламент, призова евроскептиците в Европейския съюз, особено известен сред които е президентът на Чехия Вацлав Клаус, да уважат резултатите от референдума в Ирландия и да си направят изводи. Гласуването в Ирландия открехна вратата към по-силен, по-ефикасен и процъфтяващ Европейски съюз, който ще има повече влияние  в света, изтъкна той.

Това е един красив ден за Европейския съюз. С ирландското "да" всички граждани на съюза, пряко или непряко, казват "да" на Лисабонския договор. Това е първият ден от новото бъдеще на Европа - обединена, демократична, ефективна и силна, заяви на свой ред Ги Верхофстат, лидер на трета по сила в Европейския парламент Група на либералите и демократите /АЛДЕ/.

Пред Дарик министърът на външните работи Румяна Желева поздрави всички европейци, които смятат европейската интеграция за важен исторически успех. По думите й, договорът ще позволи на всички граждани в ЕС да имат ускорен процес на вземане на политическите решения, ускорен законодателен процес.




Тагове:   Лисабон,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: darahs
Категория: Новини
Прочетен: 76732
Постинги: 79
Коментари: 76
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930