Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 14:26 - При вдигането на акциза ще се увеличи сивият дял от търговията с цигари
Автор: darahs Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



image  image  image

Ще се увеличи сивият дял от сектора на търговия с цигари при вдигането на акциза, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

По думите му, ще се получи ефект на заместване при двата вида стоки – ще се увеличи стимула за ползване на стоки без акциз, т.е. търсене на варианти за заобикаляне на данъчното облагане. При цигарите вероятно много по-силно ще се усети, тъй като там скокът ще бъде много по-голям, предаде агенция Фокус.

"Повишаването на акциза на горивата и цигарите означава пренасяне на повече тежест от бюджета върху бизнеса и потребителите. От там по-ниско благосъстояние за тях – по-ниски печалби за бизнеса и по-ограничено потребление от страна на гражданите.

Хората не трябва да очакват, че нещо рязко ще се промени от първи януари в тази посока, защото тези повишения са примесени с много други ефекти", обясни Богданов. Според него в момента е важно да се гледа динамичният ефект, а не просто да се умножи акцизът сега, а догодина да се казва, че с толкова ще се повишат и приходите. Това обикновено не става.

Първо - потреблението се свива и второ - сивият сектор се увеличава. Ефектът за бюджета няма да бъде толкова голям, подчерта икономистът. Той обясни, че чрез с тези мерки се премахват ценовите предимства на по-евтините производители, когато се облагат стоките с фиксирана висока ставка. По-евтините цигари ще страдат повече, тъй като при тях ефектът от промяната на цената ще бъде много по-голям, добави Богданов.

На въпрос как повишението на акциза ще се отрази на "Булгартабак", Богданов отговори, че само по себе си състоянието на "Булгартабак" не трябва да бъде притеснение за всички български граждани. "Тази търговска компания отдавна трябваше да бъде приватизирана, да играе по правилата на пазара, да участва в конкурентен пазар. Това не е национален проблем, очевидно е, че когато си производител на едни такива грандове, в подобна ситуация губиш", заключи икономистът.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: darahs
Категория: Новини
Прочетен: 76800
Постинги: 79
Коментари: 76
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930