Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 18:04 - Застрахователи: "Гражданска" трябва да струва 300 евро
Автор: darahs Категория: Новини   
Прочетен: 2063 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Гражданската отговорност" трябва да скочи до цена от 300 евро. Това заяви пред "Дарик" председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Орлин Пенев.

В момента най-евтините тарифи при различните компании за регистриран в София лек автомобил от най-масов клас е между 170 и 280 лв. В други страни от Европейския съюз, в който важат сключените в България полици, цената достига 300 - 400 евро. Със сключена "Гражданска" се изплащат претенции при застрахователни събития на територията на целия ЕС и това е основният аргумент на компаниите да повишават цената, тъй като в повечето европейски страни лимитите за обезщетение са в пъти по-високи от тези у нас, а в някои страни дори нямат горна граница. 

"Когато един риск се намали, тогава цената на застраховката спада. При нас рискът постоянно се увеличава. Вие видяхте резултатите от колко автошколи са напускали шофьори и са им дали свидетелства за правоуправление, които те просто само са отишли и са ги получили. Виждате колко пътно-транспортни произшествия стават годишно, виждате какъв е резултатът от тях - колко убити и колко ранени. За мен лично рискът се повишава", каза Пенев.

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Емил Атанасов изрази опасение, че "в тази конкурентна среда и в стремежа за по-голям пазарен дял компаниите се стремят да привличат повече клиенти и това става основно с по-ниски премии". От надзора отдавна предупреждават, че ниските цени на застраховката могат да разклатят стабилността на компаниите. От години насам почти всички застрахователи излизат на загуба от "Гражданска отговорност" и компенсират това с други полици. 
Според Емил Атанасов близо 600 000 автомобила в страната нямат задължителната застраховка. Изискването на ЕС е поне 90% от автомобилите във всяка държава да имат "Гражданска ", но у нас такава имат едва около 80%.





Гласувай:
0



1. анонимен - Ами да
25.09.2009 18:46
То застрахователните компании са събирателни дружества. Не са раздавателни. А случайно да са на ясно, че ако застраховката стане 300 евро, над 80% от шофьорите ще карат БЕЗ застраховка? Останалите 20% като мен ще си направят застраховката в Lloyds.
цитирай
2. анонимен - БГ мафията в застраховането няма спирачки !!!
25.09.2009 20:04
Орлин Панев е от мафията на мутрите в застраховането. Знаят само да скубят, да лъжат и да не плащат. Мафия !!!!!!
цитирай
3. анонимен - има нещо гнило.....
25.09.2009 21:36
В Европа -средна заплата 2000 евро , а застраховка 700 евро ! В България средна заплата 600 лв , а застраховка ....600 лв /300 евро /!!!!! ???? Пита се в задачата какво получава застрахования в Европа и какво в Бг при настъпване на застрахователно събитие и с какво ще изкара месеца средностатистическия българин при тази стойност на застраховката за която настояват родните застрахователи ? Може би автомобили със зъстраховки ще имат малък процент от населението , тези с доход над средния ? О.К. , но застрахователите няма ли да умрат от глад при тази ситуация....??? Според мен е погрешно твърдението , че застрах. полица по ГО трябва да се сравнява с Европейската по стойност ! Пък и какво европейско имаме тук....пътища , заплати ,поведение.....? Замислете се преди да пишете ГЛУПОСТИ ! Поздрави !
цитирай
4. анонимен - Най-важното
25.09.2009 23:40
Щом като сме в ЕС, можем да си направим застраховката във ВСЯКА ЕДНА СТРАНА ОТ ЕС! Така че скоро нашите нещастни застрахователи ще го издухат много здраво!
цитирай
5. анонимен - Letej
26.09.2009 08:46
Poznati komunisti4eski nomera! Ami Orlin4o, iskai 1000 Evro, 4e posle da stane 500, nali...Mojata zastrahovka v Canada za 175 k.s NISSAN Altima e okolo500 leva godi6no i ja pla6tam vseki mesetz na vnoski. Abe dokato toja narod sedi kato agne na zakolenie, taka 6te e i ne komentiraite...za6toto ne znaete kak da se za6tetite.
цитирай
6. анонимен - Svilen75 до госпойца Забавна и всички останали ззастрахователи
26.09.2009 10:11
Някои хора не спират да приказват глупости и не престават да бъдат все по-нагли. Добре, у нас полицата е 160-170 лева, на Запад – 300 евро. Няма да коментирам разликата в заплатите. Но г-н Пенев да вземе да помисли за разликата в застраховането у нас и в белите страни. Тук властва мутреската основа в застраховането. Застраховката си е вид рекет. Правим Каско не за друго, а за да не ни крадат колите точно тези “застрахователи”. Защото, ако не ти е застрахована колата – бъди сигурен, че ще бъде открадната. За щета, а да не говорим за тотална щета как се вземат пари от компаниите. И после се чудят защо не са популярни другите застраховки. За гражданската – какво да кажем – това си е чист данък. Да те удари някой само с гражданска, пък чакай да вземеш пари от застрахователя му. Да каже за разликата в застрахователните премии и кога, и как се изплащат тук и на Запад. Защото в белите страни разликата м/у гражданска и Каксо е минимална, а тук системата е тотално объркана. Защо не спомене това г-н Пенев? Вчера гледах репортаж по Канал1, в който някакъв господинчо (може да е бил и въпросният Пенев) обясняваше, че застрахователите имали да плащат много обезщетения на хора от Запад, причинени от наши водачи. Примерно блъснеш някой в Австрия – и те му броят 50 000 евро за счупена ръка. Веднага! А тук се плаща значително по-малко и то след дело в съда, което се проточва с години. Абсурден довод, но явно не и за застрахователите. Излиза, че масово ходим в Австрия със старичките си фордчета, голфове и ладички да си играем на блъскащи се колички. А, ако ние поискаме да ни се изплащат обезщетения като на истински европейци дали ще го направят? А, г-н Пенев, ще го направите ли? Но нека оставим настрана всичко това. Много години вече се чудя как става така, че застрахователите всяка година реват, че са на загуба от Гражданската отговорност, че я дотират от другите полици, но всяка година смъкват цените, до “минимални” нива, дават всякакви бонуси, и на клиенти, и на брокери, въпреки ограниченията на закона??? Много ми е чудно? Как не се намери поне един застраховател, който да прави гражданска на реална цена от 300 евро??? Разбира се, че никой шофьор няма да си гражданска при него, но защо са му на застрахователя клиенти, които му носят загуба??? Много ми е чудно? Ааааа, чрез евтината гражданска привличали клиенти за другите си полици. Ами тогава какво се оплакват? Правят рекламни кампании за милиони, после не изплащат обезщетения, а на всичкото отгоре реват, че били на загуба. Ами да се насочат към бизнес, където ще изкарат печалба. Но, не, те пак са тук, пак ще се борят за клиенти и пак ще реват, че са на загуба. Какво излиза – че застрахователите ни са идиоти. Или, че са най-обикновени лъжци. На мен второто ми изглежда по-вероятно. Хайде стига са ревали, писна ми от тях.
P.S. Хайде, “забавна” госпойце Забавната, оборете ме с аргументи и по този начин направете още една четка на колегата Пенев. ;) : )))
цитирай
7. анонимен - Занимавка
26.09.2009 12:22
анонимен написа:
P.S. Хайде, “забавна” госпойце Забавната, оборете ме с аргументи и по този начин направете още една четка на колегата Пенев. ;) : )))


Чакай, че сега устата й е заета с "четката" на г-н Пенев.
цитирай
8. анонимен - Ново 20
26.09.2009 13:05
zabavnata написа:
В нормалните страни хората си правят застраховка,за да живеят нормално и да си спестят главоболия,разходи и притеснения при евентуална щета.
В България няма застрахователна култура! Повечето хора са финансово НЕГРАМОТНИ. Хич да не ми реват,че държавата е длъжна...Сам си се погрижи за себе си,за дома си,за колата си...За всичко!
Господин Орлин Пенев е невероятен професионалист.Щастлива съм,че работим заедно в една компания с традиции в застраховането каквато е "АЛИАНЦ".
След сто години може би ще започнем да мислим като европейци. Сега сме далеч-далеч...Само когато стане някоя трагедия цъкаме с език и чакаме някой да поеме разходите,защо сме пропуснали да го направим сами.
Поздрави!


Абе дрипо прогнила, Aлианц е една от най- калпавите и мошенически компании и за застраховане и за банкиране. Аз също работя в застрахователна компания и много добре знам за какви обезщетения става въпрос в България и другаде в Европа. Проблема, е че никой не иска да приеме нещо, което също го има в много държави от ЕС, а именно диференцираното тарифиране по застраховката ГО, т.е. хората с повече виновно причинени ПТП да плащат повече, примерно по 200-300 евро, а тези без ПТП да палщат по 80-100 евро. Това може да се направи, но едни глупаци като теб си мислят, че ще спечелят много пари, ако всички плащат по 30 евро. Е това няма как да стане на този етап в Българи. Хората ги нямат тези пари.
цитирай
9. анонимен - knon
26.09.2009 15:35
Аз пък винаги съм се чудел как ще се въведе диференцираното заплащане, след като гражданската е на колата, а нея може да я карат няколко души. А даден човек да кара няколко коли. Пример - карам кола, регистрирана на името на роднина от Долно Нанагорнище, който е на 50 години, няма никакви катастрофи, защото просто не шьофира активно, а аз си карам същата тази кола в София, Варна, Плодив, Бургас или който и да е голям град с натоварено движение, но важното е, че карам като състезател и предизвиквам ПТП през месец. И ще платя минимална цена по гражданската. Друг случай - млад шофьор, но карам активно заради естеството на професията ми, при това разумно, но кола регистрирана в София или който и да е голям град - плащам максималната цена по гражданска. ... Дали не е по-добре да се направи гражданска на водачите, вместо на автомобилите? Или поне да има два вида граждански, като за автомобил и за водач???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darahs
Категория: Новини
Прочетен: 76695
Постинги: 79
Коментари: 76
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930