Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 18:57 - Трудни времена за семейния бизнес в Европа
Автор: darahs Категория: Новини   
Прочетен: 755 Коментари: 0 Гласове:
1



Големите вериги постепенно изместват семейния бизнес в ЕС, който обхваща три четвърти от европейските предприятия.  Една от причините за това е, че все по-често следващото поколение не иска да поеме в свои ръце управлението на малката фамилната фирма. EurActiv разследва предизвикателствата, пред които са изправени малките и средни предприятия, които остават в семейството.

Поначало този вид бизнес не е насочен изцяло към големи печалби, а по-скоро към дългосрочно развитие и стабилност, която по-късно ще се предаде в ръцете на следващото поколение бизнесмени. Въпреки това дори най-малките местни фирми отбелязват спад заради глобалния кредитен застой. Комбинацията от закъснели вноски и труден достъп до финансиране заплашват оцеляването на редица фирми, съществуващи от поколения наред.

Но още преди финансовата криза малкият местен бизнес в Европа е застрашен от глобални вериги, предлагащи голямо разнообразие на ниски цени. Професии като финансов съветник и адвокат на свободна практика също се поглъщат постепенно от международни банки и застрахователни компании. Дори доктори и фармацевти все по-често се групират заедно в голям медицински център, за да устоят на конкурентния натиск.

Всичко това може да бъде възпиращ фактор за следващото поколение да продължи с управлението на семейния бизнес. Все повече млади професионалисти предпочитат да се възползват от възможностите на работната мобилност, отколкото да се опитват да спасят малките родни предприятия от големите търговски гиганти.

Според изследване на PricewaterhouseCoopers една четвърт от фамилните фирми в Европа ще сменят собствениците през следващите 5 години, като едва половината от тях ще останат в семейството.

Съществуват разлики между Западна Европа, където фамилните предприятия са стара традиция и Източна Европа, където в продължение на няколко десетилетия отсъства култура на частен бизнес.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: darahs
Категория: Новини
Прочетен: 76843
Постинги: 79
Коментари: 76
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930