Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 15:54 - Франция прие закон срещу интернет пиратите
Автор: darahs Категория: Новини   
Прочетен: 862 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оспорван проектозакон за борба с пиратството в интернет, който позволява на властите да изключват потребители на интернет за незаконно теглене на файлове, беше приет във френския парламент, съобщи бТА, каго цитира Ройтер. Опозицията обаче незабавно обяви, че ще обжалва закона в съда.

Законът е в нов вариант, след като първоначалният текст бе отхвърлен от Конституционния съд. Той бе приет от правните комисии на двете камари на парламента с 258 гласа на 131.

Опозиционните социалисти, които бяха сезирали Конституционния съд за първия вариант на текста, заявиха, че отново ще се обърнат към съда.

Френският президент Никола Саркози използва влиянието си за прокарване на закона. Той е подкрепен от звукозаписните и филмови компании, които твърдят, че са загубили милиони евро от незаконни тегления на техни произведения в интернет.

Министърът на културата Фредерик Митеран заяви, че новият закон ще предотврати "грабителството" на художествени творби от "демагози", които смятат, че тези творби трябва да са безплатни просто защото са качени в интернет.

"Свободата не е слободия, а либерализмът не е закона на джунглата", заяви Митеран.

Законът учредява нов регулаторен орган, който ще разследва заподозрени интернет пирати и ще препоръчва санкции срещу тях. Той е критикуван както от потребителски организации, така и от опозицията.

Критиците на новия закон заявяват, че той ще е неефикасен срещу интернет пиратите и ще наложи несправедливо тежки наказания на обикновени потребители на интернет.

Предишната версия на закона бе смекчена, след като Конституционният съд отхвърли текст от нея, според който новият контролен орган би имал правомощията да прекъсва достъпа до интернет на лица, намерени за виновни в незаконно сваляне на файлове от интернет. Конституционният съд постанови, че новият регулаторен орган ще може само да отправя предупреждения, а изключването на достъпа до интернет ще може да се нарежда само от съдия след две писмени предупреждения от новия орган. Налаганите от съдия санкции включват глоби до 30 000 евро. Законът също така задължава притежатели на безжична връзка с интернет да блокират други потребители, които нямат разрешение да ползват тази връзка.

Според френския министър на културата законът ще действа респектиращо и превантивно, а до същински наказания ще се стига рядко.




Гласувай:
1



1. enews - Глупаци
28.09.2009 07:40
Искат да превърнат Интернет в един голям магазин и безмислени тестове и банери.Влизате и си губите времето да чатите или четете само блогове и то навсякъде обиколени сайтовете с реклами.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darahs
Категория: Новини
Прочетен: 76729
Постинги: 79
Коментари: 76
Гласове: 93
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930